A televízióban szerda éjjel elhangzott rendelkezés szerint az országban számos kötelező elővigyázatossági intézkedést vezetnek be a végzetes vírus terjedése ellen. Ezek közé tartozik az orvosi ellenőrzés szigorítása, az ebolagyanús betegek korai elkülönítése és többszörösen ismételt vizsgálata, az országon belüli utazások korlátozása, a betegekkel érintkező szakemberek távol tartása a lakosságtól, az egészségügyi szervek teljes körű mozgósítása a betegség elleni fellépésre, valamint a tájékoztatás javítása. A rendeletet be nem tartókat az elnök jogi következményekkel fenyegette meg, de ezeket nem konkretizálta.
Sierra Leone gyógyszereket akar
Az egyre riasztóbb afrikai ebolajárványban súlyosan érintett Sierra Leone is szeretne hozzájutni a kísérleti gyógyszerekhez– jelentette be az egészségügyi minisztérium szóvivője kedden Freetownban.

Az ebolavírus tüneteit mutatják öten abból a negyven illegális eritreai bevándorlóból, akiket kedden vettek őrizetbe Albániában – jelentette a helyi média.
Guinea volt az első ország, ahol a vírus idén felbukkant. Az országban február óta eddig 510 megbetegedést jelentettek, ebből 377 halállal végződött.
Múlt pénteken Nigériában hirdetett kiszükségállapotot Goodluck Jonathan elnök az ebolajárvány miatt, amelynek megfékezésére jóváhagyta egy 1,9 milliárd naira, azaz 2,7 milliárd forint értékű rendkívüli segélyalap elkülönítését. A WHO pedig nemzetközi egészségügyivészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai ebolajárványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására.
Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A betegség Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt, összes halálos áldozatainak száma a legutóbbi hivatalos mérleg szerint 1069.