„A helyzet nagyon kényes, és reméljük, hogy éjfél előtt megállapodásra jutunk, de az izraeli küldöttségnek az az érzése, hogy mi megosztottak vagyunk. Megvédjük a palesztin nép érdekeit és jövőjét” – mondta az AFP-nek nyilatkozva Azzám al-Ahmed, a palesztin delegáció vezetője.

Elkülönülnek

A palesztin küldöttségben helyet kaptak a Palesztin Hatóság (vagyis a palesztin kormány), a Hamász iszlamista szervezet és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet képviselői is. A Hamász egyedül irányítja a Gázai övezetet, és a szervezet az izraeli offenzíva fő célpontja.
Az izraeli küldöttség kedd este rövid időre Jeruzsálembe utazott, hogy egyeztessen a kormánnyal – közölték repülőtéri források. A tárgyalások az egyiptomi hírszerzés székhelyén zajlanak. A küldöttségek egymástól elzártan, külön helyiségekben tartózkodnak.

Tűzszerészek robbantak fel

Öten meghaltak a Gázai övezetben egy izraeli rakéta szétszerelése közben szerda reggel – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap. A Hamász tűzszerészei megpróbáltak hatástalanítani Bét-Lahíjában egy fel nem robbant lövedéket, de az működésbe lépett és megölt öt embert, köztük egy külföldi újságírót. Rajtuk kívül többen megsebesültek a robbanásban – közölte a Gázai övezet mentőszolgálata. Előzőleg a Hamász al-Aksza rádiója azt közölte, hogy Izrael megsértette az éjfélkor lejáró háromnapos tűzszünetet, és bombázta az övezet északi részén lévő várost.

Robbanóanyaggal töltött lövedék fúródott egy katona testébe

Különleges robbanóanyaggal töltött lövedéket operáltak ki egy izraeli katonából – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság szerdán. A Gázai övezet ellen indított, Erős szikla fedőnevű hadműveletben megsebesült izraeli katonatiszten különleges műtétet hajtottak végre az izraeli Síba kórházban, amelyen jelen voltak a hadsereg szakértői is, hogy a műtét közben vagy kioperálása után hatástalanítsák a testébe fúródott lövedéket.
A szárazföldi offenzíva első napjaiban megsebesült és helikopteren kórházba szállított katonában a röntgen egy szokatlanul nagy lövedéket mutatott ki, amelyről a hadsereg tűzszerészei megállapították, hogy orosz gyártmányú mesterlövészfegyverhez használatos.
Az orvosok eredetileg azt tervezték, hogy nem műtik ki az idegpályák szomszédságába fúródott lövedéket, mert az idegek megsértése esetén a műtét több kárt okozhat, mintha nem vennék ki a lövedéket, de annak különleges volta miatt mégis az operáció mellett döntöttek. A fegyverszakértők szerint a lövedék bármikor felrobbanhatott volna a sebesültben.
Az orvosok különleges védőszemüveggel operáltak, és még a páncélsisak felvétele is szóba került a műtéthez, noha ezt később elvetették. A lövedék felrobbanásától tartva a sebészek nem használtak elektromos, csak mechanikus eszközöket. A műtét sikerült, a lövedéket úgy távolították el, hogy nem sértették meg a körülötte lévő idegeket, majd a kioperált lövedéket hatástalanításra azonnal átadták a hadsereg két jelen lévő tűzszerészének.