A felek között közvetítő egyiptomi külügyminisztérium megerősítette a megállapodás tényét, Izrael viszont egyelőre nem kommentálta azt. A hosszabbítás fő célja az lenne, hogy megpróbáljanak megállapodni a tartós tűzszünet feltételeiről is.
Washingtoni közlés szerint Netanjahu szerdán telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel is. Obama azt sürgette, hogy a felek tegyenek további erőfeszítéseket a tartós tűzszünet érdekében. A Fehér Ház szerint az elnök megerősítette azt is, hogy az Egyesült Államok fontosnak tartja a kairói tárgyalások sikerét, és olyan tűzszüneti megállapodásnak kell születnie, amely egyaránt tekintettel van Izrael biztonságára és a Gázai övezetben tapasztalható humanitárius helyzetre.

Két tűzszünet közt egy rakétatámadás

Izraeli közlés szerint a Gázai övezetből közvetlenül az eddig érvényes tűzszünet szerda esti lejárta előtt rakétákat lőttek ki a zsidó állam területére. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda este parancsot adott arra, hogy az izraeli katonaság válaszoljon a rakétatámadásokra – jelentette be egy izraeli tisztviselő. Izraeli vadászgépek éjszaka légi csapásokat mértek több palesztin célpontra. A Gázai övezetet uraló szélsőséges szervezet, a Hamász tagadta, hogy tagjai indították volna a lövedékeket, és a fegyvernyugvás megsértésével vádolta Izraelt.
Az izraeli hadsereg csütörtök hajnalban megerősítette, hogy „terrorista célpontokat” támadott a Gázai övezetben. A közlemény szerint öt rakétára válaszoltak, amelyekkel a hadsereg álláspontja szerint véget vetettek a tűzszünetnek. Hamász-források és szemtanúk szerint a légi csapások legalább négy célpont ellen irányultak a Gázai övezet különböző pontjain.

A Hamászt a gyűlölet viszi előre

A Hamász Izrael elleni támadásainak egyetlen oka van: az országgal szemben táplált gyűlölete, és ha az iszlamista szervezet felhagy a támadásokkal, Izraelnek sem lesz oka, hogy fellépjen a Gázai övezetben – mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete az MTI-nek adott interjújában. A diplomata elmondta: 2005 óta rakéták ezreit indítja a Hamász Izrael ellen, a találomra indított támadásoknak rengeteg civil áldozatuk van. Emellett alagutak tucatjait ássák, amelyeken keresztül fegyvereseik eljuthatnak a zsidó államba. Eddig 31 alagutat talált és számolt fel Izrael – közölte.
Hangsúlyozta: Izrael nem tesz mást, mint reagál az ellene indított „terrorakciókra”, hiszen alapvető joga, hogy megvédje magát a támadások ellen. Kijelentette: ártatlan palesztinok is a harcok áldozatává válnak, de ez nem Izrael hibája, hanem a Hamászé, amely brutális módon élő pajzsként használja a palesztin civileket. A Hamász gyakran házakban, iskolákban és kórházakban rejtegeti a fegyvereit – jegyezte meg.
Ilan Mor elmondta: Izraelt nem politikai okok motiválják a Gázai övezeti fellépésre, „az országban konszenzus van a jobb- és a baloldal között arról, hogy jogos az önvédelem és meg kell védeniük az állampolgáraikat”. A diplomata arról is beszélt, hogy Izrael békében akar élni a palesztinokkal, de ehhez az kell, hogy a Hamász hagyjon fel a támadásokkal és az alagutak ásásával, működtetésével. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az alagutak dollármilliókba kerülnek, és ezt a pénzt a palesztinok életkörülményeinek javítására is lehetne fordítani.

A három fiatal csak ürügy

Marie Antoinette Sedin budapesti palesztin nagykövet szerint a gázai konfliktus tartós rendezésének alapfeltétele az izraeli kivonulás a megszállt területekről és az úgynevezett kétállami megoldás, Izrael és egy független palesztin állam békés egymás mellett élése. A Palesztin Hatóság nagykövetségét vezető diplomata úgy látja, hogy a jelenlegi konfliktust közvetlenül kiváltó ok ugyan a három izraeli fiatal elrablása és meggyilkolása – amit maga is elítélt –, de a palesztin nép több mint hat évtizede szenved az izraeli megszállás, területeinek elvétele, városainak lezárása, házainak lerombolása és a határok lezárása miatt. Azt mondta, hogy az izraeli hatóságok korlátozzák a palesztinokat szabad mozgásukban és a normális életvitelben, ami hatalmas elégedetlenséget okoz.
A fiatalok elrablása Marie Antoinette Sedin szerint csak ürügy volt a támadásra, ürügy volt olyan „népirtásra”, amelyben a legfrissebb adatok szerint mintegy kétezer palesztin – köztük sok civil, gyermek – vesztette életét. Az interjúban a leghatározottabban cáfolta azokat az izraeli vádakat, amelyek szerint a Hamász polgári személyeket, köztük gyermekeket élő pajzsként használt volna az izraeli támadások során.

Nem Izrael az áldozat

A palesztin nagykövet hamisnak nevezte azt az állítást is, hogy a konfliktusban Izrael lenne az áldozat. „Felmerül a kérdés, hogy ki a megszálló és ki az áldozat” – mondta a diplomata, hangoztatva, hogy a felelősség a megszállókat terheli. Azt mondta: „nem lehet az embereket évtizedeken keresztül elnyomni”.
A nagykövet elismerte, hogy a Hamásznak vannak olyan föld alatti alagútjai, amelyeken keresztül Izrael elleni támadásokat hajt végre. „Nem gondolom, hogy ezek törvényesek, de az önvédelmet szolgálják” – jelentette ki, hozzáfűzve: ezeknek az alagutaknak elsősorban az a céljuk, hogy ott az emberek menedéket kereshessenek, illetve az övezet blokádja miatt bizonyos árucikkeket szállíthassanak azokon keresztül.
A konfliktus rendezésének kilátásaival kapcsolatban a palesztinok legfőbb követeléseként az izraeli megszállás befejezését említette. „A megszállás a konfliktus gyökere” – jelentette ki. Ha sikerül felszámolni a konfliktus gyökerét – tette hozzá –, „a két nép békében, biztonságban, méltóságban, függetlenül élhet”.