Hírügynökségi jelentések szerint az amerikai hadsereg különleges egységéhez tartozó osztag tartott szemlét a térségben, hogy tanulmányozza az ott rekedtek kimenekítésének lehetőségeit. Nem sokkal később már azt is közölték, hogy a csoport teljesítette misszióját, és visszatért a kurdisztáni Erbílbe.

Bombázás, beavatkozás

Újabb célzott légicsapásokat hajtott végre az amerikai légierő hétfő éjjel Irak északnyugati részében, a korábban kurdok ellenőrizte, de nemrégiben iszlamista szélsőségesek kezére került Szindzsár város környékén, ahol a jazidi kisebbséghez tartozók ezrei rekedtek a hegyekben.

A britek nagy többsége fél az iraki iszlamista szélsőségesek esetleges nagy-britanniai terrorakcióitól és pártolná a brit fegyveres beavatkozást Irakban. A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett, szerdán ismertetett országos felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka adott hangot annak a véleményének, hogy az Irakban előretörő szélsőséges milíciák Nagy-Britanniát is fenyegetik.
Szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter is utalt arra, hogy az Egyesült Államok többek között célul tűzte ki az észak-iraki Szindzsár-hegységben rekedt, éhínség és ivóvízhiány miatt szenvedők megsegítését. Arról is beszélt, hogy Washington tanulmányozza annak lehetőségét, hogyan menekítsék ki őket.
Chuck Hagel védelmi miniszter viszont a felderítő missziót követően azt mondta, csökkent a valószínűsége annak, hogy az evakuálást célzó műveletre sor kerül. Kifejtette, hogy a korábban gondoltnál jóval kisebb (néhány ezres, nem pedig tízezres) a hegységben rekedtek száma, mert az iszlamisták elleni légicsapásoknak köszönhetően sokan el tudtak menekülni. Könnyítettek a bujkálók helyzetén a levegőből ledobott élelmiszer- és ivóvízsegélyek is, és Hagel szerint egészségi állapotuk is jobb, mint a korábbi beszámolók alapján megállapítani lehetett.
A nap folyamán – korábban – 130 amerikai tengerészgyalogos is érkezett Irakba. A várhatóan egy hétig maradó katonáknak a humanitárius helyzet felmérése a feladatuk. Chuck Hagel hangsúlyozta, hogy nem harcoló alakulatról van szó.
Az ENSZ és több emberi jogi szervezet arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen cselekedjen az iszlám szélsőségesekáltal üldözött jazidi kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében. Az üldözöttek közül sokan a Szindzsár-hegységben kerestek menedéket, sokan viszont onnan is elmenekülnek: akár 35 ezer is lehet azoknak a száma, akik az utóbbi három napban Szindzsárból Szírián keresztül Dohuk autonóm kurd tartományba menekültek – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Korábbi jelentések szerint a menekültek kimerültek és kiszáradás fenyegeti őket.
Máliki távozását sürgette Irak legfőbb síita vallási elöljárója
Núri al-Máliki eddigi iraki miniszterelnök távozását, és egy kevésbé megosztó politikusra való leváltását sürgette Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak vezető síita méltósága egy júliusi keltezésű, de csak szerdán nyilvánosságra hozott levelében. Szisztáni a Máliki pártjának küldött levelében azt sürgette, hogy minél hamarabb válasszanak új miniszterelnököt, mégpedig olyasvalakit, aki képes együttműködni más etnikai és vallási közösségek vezetőivel.

A síita Málikit sokan azzal vádolják, hogy csak saját vallási közösségének érdekeit tartotta szem előtt, és elidegenítette a szunnitákat kirekesztő kormányzásával. Hétfőn Máliki síita pártjának egy másik tagja, Haider al-Ábádi kapott kormányalakítási megbízást a parlamenttől és az államfőtől, Máliki azonban nem hajlandó távozni.

Az eddigi kormányfő pártja a jelek szerint kihátrált elnöke mögül. Szerda esti nyilatkozatában a párt már Ábádi támogatására szólította fel az iraki politikusokat. Nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy valamennyi politikai tömörülésnek együtt kell működnie az alkotmányosan jelölt kormányfővel, és hozzá kell járulnia ahhoz, hogy mielőbb megalakulhasson az új kormány.